pieter van bogaert
pieter@amarona.be

 

Wat is er toch gebeurd met Gorik Lindemans? Ooit alom gevierd en geprezen als ontwerper van affiches voor Rosas of van programmaboekjes voor de Munt – collectors items die vandaag gekoesterd worden als kleine kunstwerkjes. Niet altijd juist begrepen als schilder en samenbrenger van kunst. Geliefd als illustrator van kinderboeken.

Hij maakte reeksen dia’s van Vlaamse achtertuintjes, gezien vanuit de trein, of reeksen dia’s van paddenstoelen in het gras, vanuit het perspectief van de kabouter. Hij verbeeldde zijn geliefde door haar met verf in de hand recht op het doek te strelen. En werd voortdurend geïnspireerd door boeken, die hij verfilmde, verwerkte in video-installaties of als collages verspreidde over de muur.

Zijn twee laatste werken waren trouwens boeken. Goed tien jaar geleden maakte hij een tentoonstelling voor de Gele Zaal die bestond uit een nauwgezette beschrijving van het project, de kunstenaar en de curator in een boekje. En sinds ‘Om te Stelen’, een dik boek vol wel en niet uitgevoerde projecten voor de kunstzinnige lezer, hoorden we nog amper iets van de kunstenaar.

Maar vandaag staat hij er weer, even zeker en precies als weleer, en opnieuw geïnspireerd door een boek. ‘Les Oiseaux d’Eudes’ bestaat uit een reeks beschilderde prints. De prints zijn door de computer gepixelde abstracties van geschilderde vogels uit het gelijknamige boek. Het resultaat zijn kleurvlakken en zwarte lijnen waar een onvoorbereid oog nog amper een vogel in kan onderscheiden.

Deze beschilderde computerbeelden hebben alles om kil en afstandelijk te zijn. En toch hebben ze iets aantrekkelijks, ambachtelijk zelfs, artisanaal. Als de inspiratie komt uit het boek, komt ze evenzeer van Kandinsky die er in zijn kleurenstudies naar zocht het zuiver picturale te overstijgen en zo uit te komen bij een soort muzikaliteit van het beeld. Beelden als composities, experimenten als studies.

De gekozen druktechniek geeft de prints een zacht tempera effect. De schematische lijnen werden er met harde lagen verf opgesmeerd. De prints werden geplakt op witte frames die ze opnieuw de dikte geven van het boek. De verschillende maten van de prints – verkrijgbaar in S, M, L of XL – verwijzen naar de plaats waar ze worden getoond: een rustgevende ruimte boven de winkel van CLJP Originals, waar de Brusselse ontwerpster Carine Lauwers fijne, artisanale kleding maakt en verkoopt op maat van de klant. Altijd uniek, maar soms ook in – altijd getekende – reeksen.

Gorik Lindemans. ‘Les Oiseaux d’Eudes’. Tot 1 januari 2009. CLJP Originals. Sleutelstraat 5, 1000 Brussel. Van woensdag tot zaterdag tussen 10 en 15 uur of op afspraak. 02-219.17.93